Wat is een cloud based CMS?

Published: July 10, 2024

Een CMS in de cloud biedt vele voordelen. In dit artikel leg ik uit wat het precies is en wat de voordelen zijn.

Maar eerst, wat is precies een CMS in de cloud? Heel kort gezegd is een CMS in de cloud een CMS-omgeving die je niet hoeft te downloaden en installeren op je eigen hostingruimte. Een cloud-based CMS is een CMS waarbij de CMS-interface op de servers van de CMS-leverancier staat.

Hoe zit het met hosting bij een CMS in de cloud?

In de meeste gevallen heb je geen eigen hosting meer nodig. Webigniter biedt bij iedere website gratis hosting aan. Afhankelijk van het gekozen pakket heb je een bepaalde hoeveelheid schijfruimte tot je beschikking. Pas als je meer resources nodig hebt binnen je hostingpakket, is het inbegrepen hostingpakket wellicht niet meer voldoende. Dan kun je altijd kiezen om een extern hostingpakket aan te schaffen. Het Webigniter CMS kan net zo eenvoudig aan een extern hostingpakket worden gekoppeld als aan een hostingpakket bij Webigniter zelf. Ook kun je desgewenst je eigen domeinnaam koppelen aan je Webigniter-account.

Doordat het CMS in de cloud staat, bespaar je dus al direct op je hostingkosten. Zelfs als je kiest voor externe hosting, heb je minder ruimte nodig omdat het CMS niet op je hostingpakket geïnstalleerd hoeft te worden.

Het is zelfs een groener alternatief. WordPress neemt bijvoorbeeld (minimaal) 70MB aan ruimte in beslag op iedere WordPress-website. WordPress telt momenteel ongeveer 75 miljoen websites, waarmee de totale schijfruimte op minimaal 5,25 petabyte(!) komt, en waarschijnlijk ligt dit getal nog een stuk hoger. En dit is 75 miljoen keer exact dezelfde broncode, wat niet erg efficiënt is.

Maar hoe communiceert het CMS dan met mijn website?

Aangezien het CMS niet direct op je hosting geïnstalleerd wordt, is er ook geen directe bron van gegevens die je website voorziet van inhoud. Het Webigniter CMS installeert bij ieder account de Webigniter client. Dit is een klein maar krachtig stukje code dat de communicatie tussen jouw website en de servers van Webigniter beheert. Deze client heeft (op het moment van schrijven) 25 functies die je kunt gebruiken om de gegevens uit het CMS naar je website te halen.

Om bijvoorbeeld de SEO-snippet op te halen (met daarin alle SEO-tags en gegevens), gebruik je in je frontend-bestanden simpelweg:

<HEAD>
<?=$webigniter->getSeoSnippet();?>
<!-- De rest van je HEAD tags -->
</HEAD>

Of wanneer je je navigatie wilt ophalen die je hebt ingesteld in het CMS:

<?php foreach($webigniter->getNavigation(handle: 'topmenu') as $menuItem):?>
   <a href="<?=$menuItem['link'];?>"><?=$menuItem['name'];?></a>
<?php endforeach;?>

En zo zijn er nog vele andere functies die je kunt gebruiken om alle data vanuit het CMS in je website te krijgen.

Nooit meer CMS updates draaien

Hoeveel tijd ben je momenteel kwijt met het up-to-date houden van je CMS-systemen? We hebben onlangs op LinkedIn een poll gehouden en daaruit bleek dat 49% van de developers 1 tot 4 uur per maand besteedt aan het updaten van hun CMS, en 32% gaf zelfs aan 5 tot 8 uur per maand hiermee bezig te zijn. Buiten dat dit extreem zonde van je tijd is, brengt een update ook altijd risico's met zich mee; werken mijn plugins straks nog wel met de nieuwe versie bijvoorbeeld?

Bij een cloud-based CMS zoals Webigniter hoef je je hier nooit meer druk om te maken. De CMS-updates worden door ons uitgevoerd op onze eigen servers en zullen nooit en te nimmer zorgen dat jouw website ineens niet meer werkt. En dat allemaal terwijl jij slaapt, op vakantie bent of aan het werk bent.

Meerdere websites op 1 account beheren

Als developer heb je vaak meer dan één site onder beheer. Zonder een CMS in de cloud heb je voor iedere website die je beheert een andere inlog-URL, gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Dat is natuurlijk super omslachtig. Met het Webigniter CMS heb je slechts één inlogaccount waarmee je al je sites kunt beheren. Rechtsboven in de interface schakel je eenvoudig van de ene naar de andere site, zodat je direct je werkzaamheden aan de andere site kunt voltooien zonder eerst ergens anders te hoeven inloggen. Het kan zelfs voorkomen dat je als developer bij verschillende sites verschillende rollen hebt, waardoor je andere rechten hebt.

Conclusie

Heeft een CMS in de cloud dan helemaal geen nadelen? Nou, eigenlijk niet inderdaad. Het biedt voor iedereen voordelen, maar in het bijzonder voor de webdeveloper die flexibiliteit en schaalbaarheid hoog in het vaandel heeft staan.

Klaar voor een CMS in de cloud?
Webigniter zal je niet teleurstellen!