Wat is een headless CMS?

Published: March 05, 2024

Een headless CMS is een Content Management Systeem dat de twee lagen van websitecreatie scheidt: de presentatielaag en de contentlaag.

Dit betekent dat ontwikkelaars zich volledig kunnen richten op het creëren van de best mogelijke frontend (presentatielaag) voor de website, app, enz., zonder de beperkingen van een vaste presentatielaag die vaak door traditionele content management systemen wordt geleverd. Ondertussen kunnen contentmakers zich concentreren op het creëren van content zonder zich zorgen te maken over de presentatielaag.

Waarom kiezen voor een headless CMS boven een traditioneel CMS?

In vergelijking met een traditioneel CMS biedt een headless CMS verschillende voordelen.

Een van deze voordelen is al beschreven in de inleiding, maar is erg belangrijk. Met een headless CMS is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor de frontend en de contentmaker voor de content. Lijkt logisch, toch? De ontwikkelaar bepaalt wat de contentmaker wel of niet kan aanpassen.

Terwijl traditionele content management systemen vaak een template-aanpak gebruiken, biedt een headless CMS volledige flexibiliteit voor de ontwikkelaar. Dit betekent dat een ontwikkelaar volledige vrijheid heeft in de keuze van frontend tools. De ontwikkelaar creëert de frontend zoals hij dat wil en koppelt deze aan de content met een gebruiksvriendelijke SDK. De frontend en backend zijn volledig gescheiden.

Een ander voordeel van een headless CMS is dat het omnichannel is. Dit betekent dat je de content van het CMS kunt gebruiken en verbinden met meerdere kanalen, zoals een website, een app of iets anders. Een traditioneel CMS ondersteunt meestal alleen het weergeven van content op één kanaal.

Kortom, een headless CMS is verreweg de beste keuze als je een ontwikkelaar bent en maatwerk websites maakt.

Wat maakt Webigniter een uniek headless CMS?

Als ontwikkelaar ben je op dit punt waarschijnlijk enthousiast over het idee van een headless CMS en vraag je je af waarom je voor Webigniter als jouw favoriete headless CMS zou moeten kiezen. Naast het zijn van een headless CMS, biedt Webigniter enkele extra voordelen ten opzichte van andere headless content management systemen.

Webigniter is een SaaS CMS; dit betekent dat je geen kopie van Webigniter op elke website die je maakt hoeft te installeren. Het wordt gehost op onze ultrasnelle servers. Je maakt gewoon een account aan en verbindt je frontend via een zeer klein en ultrasnel client script.

Webigniter biedt ook gratis webhosting voor elke Webigniter-website, maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen te gebruiken.

Omdat het een SaaS CMS is, kun je zoveel websites beheren als je wilt met één enkele login op het CMS. Dus als je meerdere websites beheert, heb je geen aparte login voor elke website nodig. Je kunt eenvoudig schakelen tussen de sites waarmee je verbonden bent met één klik.

Webigniter is ongelooflijk snel. Pagina laadtijden (TTFB) van minder dan 100ms zijn geen uitzondering, en dat zelfs zonder caching. We hebben veel moeite gestoken in het creëren van een van de snelste content management systemen die beschikbaar zijn.

Last but not least... Webigniter is gratis voor niet-commercieel gebruik. Dus je kunt zoveel niet-commerciële websites maken als je wilt. Alleen als je commerciële websites bouwt of prioriteit ondersteuning nodig hebt, kun je een van onze betaalde licenties gebruiken.

Wanneer niet te kiezen voor een headless CMS

Er zijn ook situaties waarin een traditioneel CMS (zoals WordPress, Drupal of Joomla) beter geschikt is voor jouw website.

Een voorbeeld hiervan is dat een headless CMS geen 3-klik website creatietool is; het vereist daadwerkelijk ontwikkeling, vooral aan de frontend kant van de website. Dus als je geen (frontend) ontwikkelingservaring of ambitie hebt, of gewoon een op templates gebaseerde website in 3 minuten online wilt hebben, moet je zeker niet voor een headless CMS kiezen.

Conclusie

Een headless CMS biedt echter een meer flexibel, schaalbaar en veilig CMS-omgeving. De gemiddelde tijd van 0 naar een website kan iets langer zijn. Een headless CMS is geweldig voor op maat gemaakte websites of voor ontwikkelaars die ultieme vrijheid willen om de frontend tools van hun keuze te gebruiken. Een headless CMS is niet de beste optie wanneer je geen ontwikkeling wilt doen of een 3-klik website op basis van een template in 3 minuten verwacht.

Klaar om te starten?
Webigniter zal je niet teleurstellen!